Steun Darya Safai met haar boek Lopen tegen de wind

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Darya Safai. Ik vraag extra aandacht voor onze auteur Darya Safai. Ze publiceerde bij onze uitgeverij in het najaar van 2015 haar levensverhaal ‘Lopen tegen de wind’. Het is één van die zeldzame boeken met een tijdloos karakter. Sindsdien is Darya met haar actiegroep ‘Let Iranian women enter their stadiums’ niet meer uit de belangstelling te slaan.
Deze week was ze – zoals steeds vreedzaam – aanwezig met haar actiegroep in Italië. Aanleiding was de volleybalinterland tegen het team van de Islamitische Republiek Iran. Zoals uit de beelden blijkt werd Darya op brutale wijze weggeleid door de carabinieri. Onder applaus en gejuich van enkele ‘vrouwen met hoofddoek’, die hoger in de tribunes zitten zo blijkt. Tamelijk wansmakelijk, mocht men het mij vragen.
Darya bezit moed. Dat is het minste wat we van haar kunnen zeggen. En ze heeft recht van spreken. Ze leerde de binnenkant van Khomeini’s gevangenissen kennen in haar land van oorsprong Iran nadat ze als studente demonstreerde tegen de dictatuur van het islamisme en voor vrouwenrechten. We schrijven 1999. Darya en haar man Saeed, die actief was bij de democratische oppositie, sloegen nadien op de vlucht en emigreerden naar België. Ze studeerden in Brussel aan de VUB voor tandheelkunde en ze openden samen een tandartsenpraktijk in Wemmel en in Borgerhout. Intussen bleef ze zich inzetten, zowel voor vluchtelingen in België zoals zij er ooit zelf één was, als voor de – onbestaande – rechten van de vrouw in Iran. Ze ijvert daarvoor via de sport. Darya is voetbalgek en heeft het nummer 26753 van de 1895 Belgium Fanclub. Met een beetje geluk zie je haar bij thuiswedstrijden van de Rode Duivels als ze met haar vriendinnen, getooid in geelroodzwarte sjaals en met Duivelse horentjes op het hoofd, haar spandoek ontrolt: Let Iranian women enter their stadiums.
Ze werd in 2016 door de Verenigde Naties erkend als één van de meest gezaghebbende vrouwenrechtenstemmen.
Ze geniet intussen mondiale bekendheid omdat ze op de Olympische Spelen van Rio 2016 protesteerde met haar spandoek tijdens een volleybalwedstrijd van Iran. Ze barstte in tranen uit toen een paar ‘veiligheidsgorilla’s’ haar wilden verwijderen. Het werd een iconische foto, die de wereld rondging. De foto van het verzet tegen conservatieve geestelijken die op gewelddadige wijze de vrouwelijke burgers van hun land verhinderen om deel te nemen aan, of zelfs maar te kijken naar, godbetert sportwedstrijden.
Onlangs voerde ze actie in Parijs tegen wat ze ‘seksuele apartheid’ noemt. Om het IOC onder druk te zetten zodat het Saudi-Arabië en Iran zou verplichten het stadionverbod voor vrouwen op te heffen. Op maandag 15 mei 2017 werd ze uitgenodigd om het probleem aan te kaarten. Ze legde de eis op tafel om het olympisch charter te doen respecteren maar ze werd weggelachen door de bobo’s die plooiden voor het islamisme. Toch te gek voor woorden? Zowel het IOC als de FIFA verbieden in hun statuten ‘discriminatie op basis van geslacht of gender’? Wat mij betreft nemen landen in de toekomst nog enkel deel aan internationale sportmanifestaties als ze zowel een mannen- als een vrouwenploeg afvaardigen en als iedereen door elkaar – dus jongens en meisjes voor de goede orde, waar zijn we mee bezig zeg – in het stadion mogen plaatsnemen. Omdat we in 2017 leven.
Mijn oproep aan de Belgische politiek: steun de acties van Darya Safai. En veroordeel om te beginnen de Italiaanse aanpak van de voorbije week. Bovendien zou het België een fris en lekker rebellerend imago geven op het wereldtoneel.
Het levensverhaal van Darya Safai is in tijden van de mondiale terreur van het moslimfundamentalisme – van Kaboel tot Londen – een verademing. U kan het nog steeds kopen bij Willems Uitgevers. Bestel ‘Lopen tegen de wind’ hier en u steunt haar op uw beurt want de opbrengst van het boek gaat volledig naar haar campagnes.

Hartelijk,

Raf Willems

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
1 Comment
  • Mahlagha

    december 14, 2017 at 7:28 am

    Darya Safai is inspiration to so many women. she is the voice of Iranian women