VOLLGASFUSSBAL. DE VOETBALFILOSOFIE VAN JURGEN KLOPP – EEN BOEK VOOR ALLE TRAINERS

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

 Dit weekend start de Premier League. De Engelse competitie heeft de grootste uitstraling ter wereld. In die competitie is Jürgen Klopp één van de interessantste coaches.

Onze uitgeverij presenteerde enkele maanden geleden het boek ‘Vollgasfussball’, over de voetbalfilosofie van Jürgen Klopp. Vandaag is dit actueler dan ooit.

Jürgen Klopp. De beelden zijn om niet te vergeten. Op een zondagnamiddag in mei 2008 scandeerden meer dan 20.000 fans Mainz 05 op het plein voor de beroemde Dom zijn naam. Op het podium stond een wenende man die tijdens zijn afscheidsrede niet uit zijn woorden raakte.  Let wel: dit gebeurde nadat Mainz 05 net de promotie had gemist en het jaar voordien was gedegradeerd. Na twee ‘mislukkingen’ kreeg Klopp dus twintigduizend enthousiaste maar vooral ontroerde fans op de been om hem te bedanken voor het geleverde werk sinds 2001. Hier stond een popster – leren jekker, stoppelbaard, bril; hij leek een ‘look-a-like’ van Peter Fonda uit Born to be wild – met de allures van een charismatische leider. En toch noemt hij zichzelf ‘The Normal One’ en is zelfspot voor hem het hoogste goed.

Jürgen Klopp boekte succes in Dortmund: hij bouwde op de puinen van het bijna failliete Borussia een Europees topteam. Met zelf opgeleide of goedkope spelers werd Borussia de ‘jongste’ Bundesligakampioen in 2011. De dubbel volgde in 2012 en in 2013 verloor Borussia slechts op het nippertje de finale van de Champions League.

 

 

Veel belangrijker dan het succes was echter de spelstijl: das Vollgasfussball, gebaseerd op die Gegenpressing. Ongrijpbaar, temporijk bewegingsvoetbal dat vrijwel overal op applaus wordt onthaald. Klopp presenteerde een offensieve filosofie die conditionele sterkte, collectiviteit én individuele klasse combineert. De opleiders van Klopp, die hem deze ideeën aanleerden, lieten zich destijds onder meer inspireren op het werk van Ernst Happel met Club Brugge, Oranje en Hamburger Sport Verein. Klopp gaat op zoek naar spektakel – das Offensiv – en probeert van elke voetbalwedstrijd een theateropvoering te maken.

Hij houdt van gebaren, gestes en emotionele uitbarstingen. Geregeld sneuvelen zijn brilglazen bij al te wilde omhelzingen na het winnen van wedstrijden. Iedereen houdt van Jürgen Klopp en hij is op zijn beurt een ‘mensenvriend’.    Dit thema wordt echter niet behandeld in dit boek. ‘Volgasvoetbal. De Voetbalfilosofie van Jürgen Klopp’ is een bijzonder boeiende en gedetailleerde analyse van strategie en tactiek. Auteur Martin Rafelt ontleedde de ontwikkeling seizoen per seizoen bij zowel Borussia Dortmund als FC Liverpool. Hij schetst hoe de denkbeelden van Jürgen Klopp voortdurend evolueren. Dit is een studieboek voor elke coach die vooruit wil met zijn team. Vanuit de idee dat spektakel tot resultaat leidt. Op voorwaarde dat het minutieus wordt voorbereid. Ook dat is kenmerkend voor de voetbalfilosofie van Jürgen Klopp, één van de meest baanbrekende coaches op wereldschaal.  Nog steeds te bestellen bij Willems Uitgevers of op Bol.com

Van harte,

Raf Willems

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.