Passie voor de patiënt van Manon Huizing in Nederland gelanceerd

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Op zaterdag 2 september 2017 werd ‘Passie voor de patiënt. Werken met kanker’ in Nederland gelanceerd. Dat gebeurde met een sterk interview in NRC Weekend  van journaliste Frederiek Weeda met oncoloog Manon Huizing. Met als veelzeggende titel: ‘Als patiënten niet genezen, blijf ik bij ze tot de dood.’ Vandaag ondergaat Manon zelf de elfde van haar twaalf chemotherapiekuren. In april kreeg ze de niet meteen aangenaamste der boodschappen mee: borstkanker. Sindsdien ervaart ze het kankerleven aan de beide zijden van de barrière: die van arts en die van patiënt. ‘In een splitsecond van oncoloog tot lotgenoot’. Het maakt haar boek sterker, intenser, herkenbaarder.

In haar woonplaats Baarn signeerde ze van 14 tot 15 uur in Boekhandel Den Boer. Deze uit 1887 daterende winkel blijft zeer uitnodigend dankzij de fraaie Jugendstilgevel en de aantrekkelijke inrichting. Als boekenliefhebber voelde ik er mij meteen thuis. Mocht ik in Baarn wonen, ik zou er elke dag enkele uren kunnen slijten. En vervolgens zou ik mij naar Nebbiolo begeven – volgens Wijnreview de beste winkel van het land in 2015 – om er een praatje te slaan met de sympathieke uitbater Theo en hem vervolgens te trachten een heerlijke glaasje Italiaanse rode Spinetta Casanova Chianti Reserva af te troggelen bij voorbeeld.

Dat laatste hoefde alvast zaterdag niet want Nebbiolo organiseerde met verve de receptie van ‘Passie voor de patiënt’. Dat was weer wat anders dan de ontvangst die ik precies twee weken eerder mocht ervaren in een gerenoveerde hotelboerderij ‘in het midden van nergens’ in de bossen rond Kaatsheuvel. We keerden toen terug van onze 500 kilometer fietstocht Antwerpen-Baarn-Nijlen om het boek ‘Passie voor de patiënt’ te promoten.  En we maakten kennis met de ‘Hollandse-wind-op-kop’ in de streek rond de Biesbosch. We duwden meer dan zeventig kilometer tegen de natuurelementen in en stonden – zelfs met mijn elektrische fiets – stil op de trappers. Waardoor we pas in de volslagen duisternis arriveerden rondom 22 uur. En de plaatselijke boerenknecht-hotelbediende ons zelfs geen schrale hap brood kon voorzetten: hij bracht ons een rolletje hoestbonbons en een reepje Mars en Nuts. Daar moesten we toen de nacht mee overleven. Part of the adventure heet dat: tocht desondanks moe maar uitgehongerd tot een goed einde gebracht. En bovendien: meer dan 190 boeken extra verkocht. Ik hoop nog steeds stiekem de kaap van 200 bij de fietstochtactie te halen vooraleer volgende week de tweede druk verschijnt.

Niet getreurd echter: het gezelschap in Nebbiolo was bijzonder aangenaam, de gastvrijheid aanstekelijk en wijn en gerechten heerlijk.

 

 

 

Met dank aan ‘borstkankeractiviste’ Désirée Hairwassers kreeg het boek al flink wat aandacht op de sociale media van ‘lotgenotengroepen’. Désirée deed de originele oproep om een foto te posten met als beeld ‘uzelf tijdens het lezen van Passie voor de patiënt.’ Ik juich deze geste toe, op voorwaarde dat er geen compromitterende filmpjes opduiken.

‘Passie voor de patiënt. Werken met kanker’ begint nu aan een tweede leven in Nederland. Ik ben benieuwd. Ik blijf het herhalen: mijn buikgevoel zegt mij dat dit een boek is voor iedereen die in zijn omgeving met ‘de ziekte’ wordt geconfronteerd. En dat zijn in de Lage Landen tot nader order één op drie mensen.

 

Hartelijk,

 

Raf Willems, uitgever.

Voor sfeerbeelden: bezoek de facebookpagina van Manon Huizing

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.