Manon Huizing, Darya Safai, Marieke Vervoort: vrouwen met een missie bij Willems Uitgevers

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Deze week stonden onze auteurs Manon Huizing, Darya Safai en Marieke Vervoort in de belangstelling van zeer uiteenlopende media. Frederika Hostens, redacteur van het magazine Kom op tegen Kanker, beschreef ‘een dag uit het leven van Manon Huizing’. Ze volgde ‘de oncologe die lotgenote werd’ tijdens de presentatie van haar boek ‘Passie voor de patiënt. Werken met kanker’. Een dag of tien eerder gaf Manon bij de lancering van de tweede druk volgende kop mee aan haar interview met NRC Handelsblad: ‘Als patiënten niet genezen, blijf ik bij ze tot de dood.’  Dat geeft meteen de essentie weer van haar visie: patiënten blijven – zowel in Vlaanderen als in Nederland – te vaak in de kou staan. Zowel qua wetenschappelijke informatieverstrekking over de ziekte als inzake emotionele begeleiding van de arts. Manon Huizing heeft op dat gebied de voorbije vijftien jaar de grenzen verlegd in de Lage Landen. Ze is te gast als spreker op het symposium ‘Vrouw en kanker, hoe kom ik weer in mijn kracht’ op 30 september in Sneek. Daar zal ze vertellen over haar eigen ervaringen van de voorbije vier maanden toen ze bestralingen en chemotherapie onderging. Tussen deze bedrijven door probeerde ze voortdurend ‘in-beweging’ te blijven om zowel het lichaam als de geest te voeden.

 

Darya Safai stond lachend op de voorpagina van de krant Trouw. Met als quote: ‘Mijn haren waren gegijzeld in Iran’. Ze kwam aan bod in de boeiende zaterdagrubriek ‘Levenslessen’. Daarin vertelde ze over haar jeugd in de islamistische dictatuur van haar geboorteland Iran én over haar hedendaagse strijd: voor de amper aanwezig zijnde rechten van de vrouw in de moslimwereld. Ze gebruikt de sport als middel. Zelf jogt ze dagelijks haar kilometers en ze is een fervente voetbalfan en lid van de officiële supportersclub van de Rode Duivels. Omdat vrouwen in Iran niet welkom zijn in het stadion, en ook deelname aan sportactiviteiten fel gelimiteerd zien, richtte zij met enkele vrienden de actiegroep ‘Let Iranian women enter their stadiums’ op. Ze demonstreren bij alle uitwedstrijden van de Iraanse nationale voetbal- en volleybalploeg tegen het stadionverbod voor vrouwen. Men houdt het niet voor mogelijk maar het bestaat, ook al is het 2017. De fratsen van de ayatollahs zijn onpeilbaar. Ze protesteert telkens op vreedzame wijze en met de glimlach maar wordt vaak op een hardhandige manier door de ordediensten uit het publiek gehaald en de zaal uitgezet. Tot jolijt van de aanhangers van het regime die door de ‘veiligheidsgorilla’s’ wèl ongemoeid worden gelaten. Rare jongens en meisjes, die sportbobo’s.  Met het boek ‘Lopen tegen de wind’ vertelt ze haar levensverhaal. Ik noem het een tijdloos document. Wat mij betreft is Darya Safai – intussen ook erkend door de Verenigde Naties als één van de belangrijkste vrouwenrechtenactivistes van deze tijd – toe aan een column in een medium over haar belevenissen.

 

Marieke Vervoort lichtte in de regionale rubriek van Het Laatste Nieuws een tipje van de sluier over haar boek ‘De andere kant van de medaille’. Dat verschijnt weldra in samenwerking met het Levens Einde Informatie Forum (LEIF) van initiatiefnemer Wim Distelmans. Marieke is ambassadeur van LEIF en stelde met professor Distelmans enkele jaren geleden haar euthanasieverklaring op. Toen ze die beslissing tijdens de Paralympics van Rio 2016 openbaarde, haalde ze de wereldpers. Haar zilveren medaille en de gouden van London 2012 en op enkele wereldkampioenschappen bleek inderdaad een droevige keerzijde te hebben. Marieke Vervoort is een van de meest succesvolle en inspirerende sporters die België heeft gekend maar ze lijdt vaak ondraaglijke pijnen. Er steekt een medicijnpomp in haar lichaam en haar lieve hulphond Zenn gidst haar door het leven. Dat leven blijft ‘Wielemie’ als een uitdaging zien. Het feit dat ze haar keuze op papier heeft gezet, geeft haar innerlijke rust. Tegelijk kiest ze ervoor om te blijven genieten van elk mooi moment.

 

 

 

Manon Huizing, Darya Safai en Marieke Vervoort timmeren aan de weg met vragen over de kunst van het leven, de behoefte aan de best beschikbare zorg, het recht op vrijheid en genot en de keuze voor een comfortabel einde.

Het zijn ‘vrouwen met een missie’, die elk op hun domein internationale vermaardheid genieten. Over enkele decennia zullen historici uit hun vakgebied hen neerzetten als wie ze zijn geweest: changemakers.

Ze vertellen hun verhaal tijdens de boekenbeurs. Met signeersessie achteraf op onze stand. Kom met hen kennis maken, nodig ik u bij deze uit. Willems Uitgevers is bijzonder blij met auteurs van dit formaat.

 

Hartelijk,

Raf Willems, uitgever.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.