Bruce en de Belgen – Bart Vanreusel, samensteller

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zürich, 31 juli 2016

Springsteen en de complete E Street band toeren door Europa en dus is het feest. Very Big feest.  The River tour 2016 wordt een daverende jubileumreeks van 28 stadionconcerten. 35 Jaar geleden liet Springsteen, na twee jaar wroeten, het album ‘Born to Run’ op de wereld los.  Hij brandmerkte er een hele generatie mee. Iedere sterveling die het album destijds in huis haalde loopt sindsdien met  een rauwe inwendige tattoo, van pijn, euforie, verdriet en opwinding,  getekend door elk van de nummers op het album, met Born to Run als de nooit uitstervende echo van een jeugd.

 De hele band sloopt met afspattend plezier elk huis waar ze spelen en met één ruk aan een gitaar ook een paar honderdduizend concertgangers die een ticket bemachtigden. De Europese tournee werd afgetrapt in Barcelona. Over de stad hing een homecoming sfeer met fans uit heel Europa, zo herkenbaar zwervend door Europa’s toeristenval nummer een.  Op die perfecte Spaanse lenteavond in mei 2016 vulden ze het reuzestadion Camp Nou tot in de nok.  En vervolgens goot Springsteen, in uitstekende doen, het stadion vol dampende rock. Indien Camp Nou een dak had, het ging eraf. De  E Street band draaide geolied, niet eens warm gespeeld voor hun Europese marathon, een dikke twee maanden lang. Dertien landen, achtentwintig concerten in hoofdsteden als Rome, Parijs en Berlijn. En jawel, ook in Werchter, de weide, de heilige grond.  Energieverslindend pomp- en sloopwerk doorheen Europa, ook voor de band. Zürich zou het laatste concert worden van de reeks.

En toen bekroop me een onheimelijk gevoel. Zou Zürich het laatste concert van Springsteen ooit op Europese bodem worden? Mijn vertwijfeling sloeg toe. Oud worden ze meestal niet, rocksterren. En zijn generatie kent wat van sneuvelen. Bruce is zevenenzestig. 

Bart Vanreusel

 

Even voorstellen: Bart Vanreusel (1953), sportsocioloog en Springsteenoloog: kenner, liefhebber, fan. Van het vrijwel eerste uur. In 1976 zag Bart de nog jonge Bruce concerteren in Canada: Sandy, Blinded by the light, Rosalita, Kitty’s Back waren toen al klassiekers uit Springsteens eerste twee elpees Greetings from Ahsbury Park en The Wild, the Innocent en the E-Street Shuffle. Maar hij kreeg het vooral warm en koud bij de songs uit Born to Run, de nieuwe plaat die op dat moment nog niet bekend was in Europa.  Tussen Montréal 1976 en Zürich 2016 liggen veertig jaar en werelden van verschil. Maar de intensiteit én de authenticiteit van de jonge en oude Boss bleven dezelfde, zij het telkens toch weer op een andere manier geaccentueerd.

In dit boek onderneemt auteur Bart Vanreusel een persoonlijke tocht naar de wortels van Bruce Springsteen. Hij bezocht zijn Library en het huis waar Bruce Born to Run ontwierp.

Daarnaast nodigt hij een vijftigtal bekende en onbekende fans uit om hun ‘hommage’ te schrijven.

Bruce en de Belgen verschijnt volgend voorjaar bij Willems Uitgevers maar wordt bij deze alvast aangekondigd.

 

Hartelijk,

Raf Willems, uitgever

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.