BLOG VAN DE UITGEVER (2) Margo Van Landeghem schrijft met ‘Durven kijken naar trauma’ een pleidooi om ‘gezien te worden in de geestelijke gezondheidszorg’

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Margo Van Landeghem geniet al enkele jaren bekendheid in Vlaanderen als relatie-experte van het VTM-programma Blind Getrouwd. In het dagelijkse leven is ze psycholoog en gezinstherapeut. Sinds 2003 werkt ze in een psychiatrisch ziekenhuis en daarnaast heeft ze een privépraktijk. Haar hart lag steeds in de psychiatrie, waar ze de kwetsbaarste mensen begeleidt en behandelt.

Twee van die zeer kwetsbare mensen zijn Ade en Roos. Zij vertellen hun sterke persoonlijke getuigenis in het boek. Vanuit die ‘uit-het-leven-gegrepen’-ervaringen beschrijft Margo Van Landeghem haar theoretische inzichten over trauma. Haar standpunt zit duidelijk vervat in de titel: ‘Durven kijken naar trauma.’ Volgens de auteur mag trauma niet gezien worden in onze samenleving. Niet door mensen die het hebben meegemaakt en niet door de maatschappij. Want durven kijken naar trauma brengt schaamte, schuld, afkeer en allerlei andere gevoelens naar boven waar we liever niet mee geconfronteerd worden.

Dus doen we alsof trauma niet van ons is, maar iets van anderen. En door trauma niet te erkennen wordt onze samenleving zieker. Daarom wordt in dit boek wèl naar trauma gekeken, op verschillende niveaus.

Via verhalen van psychiatrische patiënten ontdekken we de belangrijkste thema’s rond trauma en het herstellen van trauma: veiligheid, verbinding, gezien worden, connectie met het lichaam, integratie. Er wordt beschreven hoe hulpverleners gebukt gaan onder een traumatiserend beleid, waarbij het economisch denken in de zorgsector zelf wordt uitgehold.

Dit is een maatschappelijk boek, geschreven met de voeten in de kliniek, een noodkreet naar het beleid om degelijk te investeren in geestelijke gezondheidszorg, een oproep om meer te streven naar menselijke winst.

En om dus ‘gezien te worden in de geestelijke gezondheidszorg’. Laten we als samenleving én als politieke overheid ‘Durven kijken naar trauma’.

Margo Van Landeghem spreekt uit de ervaring van de professionele hulpverlener met de ‘kwetsbare mens’. Die ‘kwetsbare mens’, die graag wordt gezien in de geestelijke gezondheidszorg, zijn we toch met zijn allen? Laten we als samenleving én als politieke overheid dus ‘durven kijken naar trauma’. Ik herhaal het hier even. ‘Zou dit geen sterk verkiezingsthema kunnen zijn?’, vroeg Margo mij tijdens het schrijven van het boek. De vraag stellen, is ze beantwoorden.  Dit zou hét verkiezingsthema moeten zijn. We hebben nog zes weken tijd om het op de agenda te krijgen. ‘Durf kijken naar trauma, beste dames en heren politici!’ Voor het te laat is.

Veel leesplezier met het boek!

Raf Willems.

Margo Van Landeghem – Durven kijken naar trauma. Gezien worden in de geestelijke gezondheidszorg – 16,95 euro – 140 pag. – ISBN 978 949 2419 460

Nu te koop in de boekhandel en via internetkanalen

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Tags: