HELDEN MET DARMKANKER AN & FILIP LOPEN TEN MILES ANTWERPEN!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

AN DE KIMPE: ‘ONDANKS MIJN VERDRIET PROBEER IK VAN ELKE DAG IETS TE MAKEN.’

An De Kimpe (1972) kreeg de diagnose darmkanker op haar 38 ste. In de volle bloei van haar leven –  ze voelde zich bijzonder goed in haar job als kleuterleidster – keek ze in 2010 de dood in het aangezicht. Ze vertelde haar verhaal in het boek ‘Helden met darmkanker’ van Luc Colemont en Piet den Boer. Acht jaar later bracht ze de Ten Miles van Antwerpen tot een goed einde. Volgende uitdaging: de marathon van Berlijn. Een citaat uit ‘Helden met darmkanker’.

‘Mijn leven vandaag verloopt ondanks mijn darmkanker vrij goed. Ik leef totaal anders dan voor de diagnose. Toen leefde ik onbezorgd en minder bewust. Vandaag heb  ik nog elke dag de confrontatie met de gevolgen. Het parcours veranderde de voorbije jaren voortdurend. Zo werd er een uitzaaiing in de long weggenomen. Er kwamen ondertussen cystes bij op de darmen en de eierstokken. Ik deed opnieuw een obstructie omwille van de verklevingen die de stomaoperatie meebracht enzovoort. Ik bevind mij een beetje op een tijdbom, hoe langer men overleeft, hoe beter. Maar genezen in een vierde stadium? Kan dat? Ik ben sindsdien nog niet zorgeloos geweest. In mijn hoofd blijft het af een toe gonzen en dat moet je leren relativeren. Het klinkt raar, maar ik leef intenser en gelukkiger. Elke dag is een geschenk voor mij. Daarom ga ik voortdurend op zoek naar het psychisch evenwicht want na de diagnose mag de angst je leven niet overheersen. Je moet van elke dag iets maken, voor je partner maar ook voor jezelf.’

FILIP LUYPAERT: ‘IK WEET VERDOMD GOED WAT ER AAN DE HAND IS EN WIL NIET WEGKIJKEN.’

Filip Luypaert (1969) ontving het slechte nieuws op zijn 44 ste. Compleet onverwacht kreeg de succesvolle manager van een medisch bedrijf het verdicht in 2013 te horen. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Hij vertelt zijn verhaal in het boek ‘Helden met darmkanker’ van Luc Colemont en Piet den Boer. Vijf jaar later liep hij voor de tweede opeenvolgende keer de Ten Miles van Antwerpen uit.

Een citaat uit ‘Helden met darmkanker’.

‘Het is begonnen met bloed in de stoelgang. Ik stopte mijn hoofd een half jaar in het spreekwoordelijke zand. Ik lachte dat ik het te druk had om in mijn poep te laten zien. De ergste vermoedens werden echter bevestigd. De volgende etappe was het UZ in Leuven. Daar namen ze vijf metastases in de lever weg. Bijzonder delicaat. Vanaf vier begint het immers hopeloos te worden. Men vreesde voor mijn leven. Ik prentte me vanaf de eerste dag in dat ik het zou overleven. Ik wist alleen niet hoe. Stadium vier. De statistieken geven je dan een gemiddelde overlevingskans van vijf procent over een periode van vijf jaar. In mijn gedachten zie ik altijd die vijf procent, nooit de 95 procent. Ik kijk naar de vijf procent om te overleven, niet naar de 95 procent om te sterven. Dat komt niet in mijn mond. Is dat een overlevingsmechanisme? Dat weet ik niet. Die vijf procent, dat ben ik. Daar trek ik mij aan op. Mister Vijf Procent. Ik weet verdomd goed wat er met mij aan de hand is. Ik wil niet wegkijken.’

Het boek ‘Helden met darmkanker’ is nog steeds te koop via Standaard Boekhandel of de internetwinkel. ISBN 978 949 2419 316 – 20 EURO.

Veel leesplezier,

Raf Willems, uitgever

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Tags: